piatok 2. mája 2014

MESTO XXI (1)

„Och, to je sen!“ Esmeralda
Chrám Matky Božej v Paríži, Victor Hugo

Žurnalista veľkých kvalít William Cortéz, zastupujúci vydavateľstvo Bagal, obsadil prvú triedu leteckej spoločnosti a letel do Severovýchodnej zóny s významnou príležitosťou zviditeľniť sa. Podľa meteorológov, farmaceutických odborníkov a leteckej posádky cesta dopadla priaznivo. Okrem povolenia nedostal od vydavateľstva nijaké inštrukcie.

Je 22. storočie a vydavateľstvo Bagal z Deflačného vesmíru vyjadruje obavy, či si niekto prečíta článok do posledného záveru, keď udavačské kamery sú zakliesnené všade ako sociálne cítiace eržebáky. Rozmery zón otrokov rapídne expandujú a ústavy sa žalujú: „Kapacitne nezvládame odpor ľudstva!“
Čo o nás v tejto dobe píšu média zo susedných svetov? Priebežne monitorujeme situáciu mimo nášho vesmíru a zatiaľ sa žiadny článok nevyhol strašiaku, ktorý dvíha žlčníky našim revolucionárom: Deflačný vesmír prežíva recesiu!, Krutý deflačný útok vlády na Južnú zónu!, Zabudnite na digitálne vankúše z Deflačného vesmíru!
„Áno, potvrdzujem, že sme pozastavili činnosť operátorov digitálnych vankúšov pre nepokoje v dopravnej infraštruktúre susedného vesmíru. Občania sa však nemusia báť, navrhli sme postaviť vlastnú továreň na digitálne vankúše,“ oznámil minister dopravy vo vesmíre Stropchovbacil. „Na najbližšom zasadaní preberieme názov továrne.“
Pán minister nám týmto nepriamo odkazuje vycúvanie zo spolupráce s Deflačným vesmírom.
Vo Filomravnom vesmíre všetko starostlivo sledujú a stihli spracovať panoramatické kalendáre s udalosťami, ktoré sa odohrali v Južnej zóne. Prvé mesiace ďalšieho roka zobrazujú šťastné obyvateľstvo Južnej zóny, v apríli vláda skupuje injekcie na znižovanie mravnosti, hneď v máji stoja na obrázku nechápavé výrazy obyvateľov s prstami na zaslinených perách a vypleštenými očami, v júni ich vláda upokojuje preventívnou prehliadkou a ďalšie mesiace zobrazujú postupné a kompletné vyhladenie Južnej zóny Deflačného vesmíru. V novembri sa neozve jediný ľudský povzdych, kým v decembri lekárne a laboratóriá oslavujú vysokú účinnosť nových produktov a želajú šťastný Nový Rok.
Nepochopiteľne píše o nás náboženské periodikum z vesmíru Ghwouery, ktoré prehliada masaker Južnej zóny pre neznášanlivú povahu: „V Deflačnom vesmíre sa nedalo nič iného čakať, ich Jupiter bude potrestaný, ako aj jeho dietky. Ak nejaký jestvuje, pretože jediný, ktorý jestvuje, je Ghwoh! Prečo si vybrali Jupitera? Verili by ste, že pre veľkosť planéty Jupiter?! Absurdný výber, aj fakt, že je to výber! Sami obyvatelia priznávajú: vybrali sme si Jupitera, pretože sme prestali stavať vieru na nehmatateľných a dali sme na veľkosť z dejín v našej galaxii. Jupiterizmus bol výhodný, nie príliš zložitý na pravidlá a vláda mohla riadiť bez toho, aby jej niekto búchal po prstoch, čo sa neskôr ukázalo ako zlý výber. Jupiter bola dobre vychovaná planéta a ako bôžik nerozdávala nám svetlo ani tmu, vlastne nechávala nás na pokoji, takto si svedomite plnila úlohu a ponechávala nám slobodu. Jupiterizmus po renesancii sa uchytil veľmi rýchlo a každému sa konečne uľavilo. Nečudujme sa týmto slovám, bratia a bratanci, v Deflačnom vesmíre sa odohráva duchovný úpadok. Nezmyselnosť ich viery tresce vesmír a jeho duše. Jakživ sme sa nestretli s takým ignorantským bohom, akým je Jupiter, ktorý sa prizerá, ako sa ľudia dopujú omamnými látkami, štítia osobného kontaktu a psiská sa od hladu kŕmia vlastnými výkalmi. Modlime sa za nich, aby sa prinavrátili k súcitnému Ghwohu, ktorý pustí do svojej Záhrady aj duchov bezkyslíkatých tresiek1.“
Písať o momentálnej situácii 22.storočia v Deflačnom vesmíre je pre médiá a šľachtu dennodenná osviežujúca sprcha po desiatich hodinách žmýkania svalov v práci alebo v prírode. „V ich evidencii chýbajú škandály a jatky, ktoré by povzbudili históriu a život v nich. Preto sa púšťajú do Deflačného vesmíru,“ poskytol psychologický výklad doktor z ústavu. Budeme vás pravidelne informovať o zverejnených správach z medzi–vesmírnych priestorov.
Správy z domova. Pred pätnástimi rokmi z Inflačného vesmíru sa k nám presťahoval nový obyvateľ, ktorý nám poslal do vydavateľstva krátku reakciu na udalosti s našou vládou. Neskôr sme usúdili, že splníme želanie občana, ktoré v liste uvádza.

Dobrý deň,

v prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým príbuzným pozostalých Južnej zóny! To, čo sa tam odohralo, ma donútilo poslať Vám žiadosť, pre Váš pokoj nie žiadosť o zamestnanie.

Žijem sám a niekoľkokrát ste ma navštívili v podobe požieračov snov či suchozemských bezdomopsov, ale úspešne som Vás všetkých poslal do brezového hája. Ubezpečujem Vás, že nie som pod vplyvom umelého spánku. Prišiel som sem žiť pred pätnástimi rokmi, pricestoval som z toho šibnutého vesmíru, kde je ešte 21. storočie a má šancu poučiť sa na Vás. Pokiaľ sa tam neprestanú pretvarovať a nezhodia jadrové bomby, skončia ako my: začnú plieť burinu na prvé zóny, pre edukačné centrá a ústavy. No aké sú moje dojmy, kým tu žijem?
Chcel by som Vás pozvať na rozhovor so mnou. Nerád sa zapájam do politických diskusií, ale možno by títo ľudia 22. storočia radi čítali o zakázanej téme, o snoch. Mňa vláda nedostane, som dostatočne obrnený nielen snami. Áno, stále snívam! Popravde som sem pricestoval kvôli pretvárke a mravom, ktoré tu naozaj chýbajú. Každý si jasne ide za cieľom. Vaša užitočná deflácia ma sem pritiahla, ale odkedy som tu, vidím a čoraz viac chápem, ako ľud trpí. Odopierať si záblesky pamäte, keď jeme hamburger a odgrgávame si z koly… Je prirodzene ľudské mávať takéto záblesky pri bežných činnostiach, ked strkáme kus papiera do pažravého stroja, alebo čakáme na výsledok digitálneho vankúša. Umelý spánok zatiaľ neodstraňuje pamäť a večne bdelé srdce, o ktorom spieva slávny Šalamún.

Na veci nič nemení fakt, že som profitoval z Vášho nešťastia v prvej polovici 22. storočia. Prezradím Vám ako, keď ma poctíte návštevou. Podiskutujeme o snoch, ktoré ste kedysi považovali len za sny a tie „len“ sny sa nadobro vytratili. Po nich nasadila vláda tvrdý režim, režim skutočného spánku bez snov, a aby sme nesnívali, snívame o tom, aby sme nesnívali. Je to prvý a posledný sen, ktorý nám umelý spánok dovoľuje. Je to proces zdĺhavý, končiaci v špirálových komorách bez dverí a v štvorcových tuneloch bez východu. Vidíte, ako to perfektne ovládam.
Porozprávam Vám o svojich snoch, o živote v 21. storočí v Inflačnom vesmíre, kde ľudia môžu snívať, dokonca entropia2 má povolenie na pretvárku a na papieri hlási obrat.

Nebudem zastierať vlastný zámer priviať Vás ku mne, veľmi rád by som odčinil hriech, ktorý som na ľudstve spáchal. Navrátil Vás k snom. Vysvetlím Vám to, ak prijmete moje pozvanie.
S veľkou úctou k Vašim aktivitám na odpor voči vláde,
Július Huxley

Vydavateľstvo Bagal preverilo totožnosť občana. Pán Huxley na začiatku 22. storočia integroval údaje o svojom profile do databázy Deflačného vesmíru. Medzi nimi prekvapení redaktori našli správu o tom, ako si pán Huxley udržuje odstup od spoločnosti v zmysle ochrany pred požieračmi snov. Podľa svetových pravidiel je pán Huxley zrelý na ústav, ale zavrel sa do svojho domu, ktorý funguje ako sebestačný ústav a spĺňa všetky kritériá a paragrafy vydané ministerstvom. Požierači snov majú povinnosť navštíviť každého občana a preto vám ponúkame záznam o návšteve tohto vzácneho človeka:
„Čo chcete? Kto ste? Zavolám políciu!“
„Sme požierači snov, prišli sme na vás uvaliť komoru a ak to bude nutné, odvezieme vašu myseľ do tunela so štvorcom.“
„To poznám, neoblafnete ma! Vy ste mi prišli tvrdiť o výhre auta a potravinového košíčka!“
„Nie, prišli sme vás zaujať štvorcovým tunelom.“
„Vypadnite!“
Nepresvedčili človeka v dome, aby im otvoril a vydýchli si, pretože dúfali v jeho sociálnu neprívetivosť.
„Košíček položte pred dvere!“ prikázal im zvnútra hlas. Požierači snov poslúchli veľmi ochotne, považovali to za prejav vďaky, že nemuseli mať dočinenia s bláznom z domu, ktorý sa vedel o seba tak dobre postarať, že uvoľnil jedno miesto v ústave pre ďalšieho človeka s večne bdelým srdcom. Ani mu nesľúbili krátkodobý pobyt v raji (pôvodom dovolenka). Poďakovali Jupiterovi a odvtedy neklopali na dvere domu pána Huxleyho, doktora a pacienta v jednom.

Pokračovanie nabudúce. Tento článok s rozhovorom, ktorý ste našli na Smetisku snov, spracovalo novinárske vydavateľstvo Bagal. Rozhovor pripravil redaktor veľkých kvalít William Cortéz. Všetky práva vyhradené na Smetisku snov.

1. bezkyslíkatých tresiek = rozšírené oblasti v Baltskom mori sú tzv. mŕtvymi zónami, ktoré spôsobili v minulosti početné úmrtia rýb následkom udusenia nedostatkom kyslíka (anoxia)
2. entropia = fyzikálna veličina, ktorá meria neusporiadanosť systému a s časom rastie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára